Download de gratis app! Hoog Catharijne ? Klik hier

Online kunstwerk ‘Merciless Separation’ in Hoog Catharijne

Nieuws08/07/2016

Misschien heb je ze al gezien, de WIFI-tekens die door heel Hoog Catharijne op de vloer geplakt zijn?

De Nederlandse kunstenaar Constant Dullaart creëert voor het project Public Works een onzichtbaar sculptuur ‘Merciless Separation’. Het kunstwerk bestaat uit honderden openbare WIFI-netwerken die in het Utrechtse stationsgebied zijn aangelegd. Wanneer je online gaat via deze netwerken, betreed je een internet waar de wereld op zijn kop staat. Door middel van steeds wisselende interventies manipuleert de kunstenaar het onbeveiligde internet en beïnvloedt hij de wijze waarop we informatie tot ons nemen. Van 1 juli tot 1 november 2016 is het online kunstwerk ‘Merciless Separation’ toegankelijk.

De namen van de openbare WiFi-netwerken vormen samen de tekst Balconism, een manifest dat de kunstenaar eerder schreef en ten grondslag ligt aan zijn werk. Het maaktons bewust van een ongemakkelijke waarheid en stelt vragen als: kunnen we in onze online en offline wereld nog wel privé zijn, wanneer is een omgeving openbaar en wanneer niet, welke belangen spelen een rol in de virtuele en fysieke wereld, wat is toegestaan en wat niet, en kunnen we daarmee spelen? De grens tussen publieke en private ruimte wordt steeds troebeler. Het stationsgebied is daar een goed voorbeeld van. Elk stukje grond is van ‘iemand’, een bedrijf, de overheid, de gemeente, ofprivépersonen. Deze hoeveelheid aan eigendommen is al complex, maar misschien is onze digitaleruimte nog wel veel complexer. Wat betekent het wanneer we online gaan via de netwerken van koffieketens of vervoersbedrijven? Wie kan ons gedrag en onze bewegingen dan volgen? Van wie ishet internet dat we gebruiken en van wie zijn de data die door dat gebruik worden gegenereerd? 

Elke keer dat we het online kunstwerk van Dulllaart in Hoog Catharijne betreden, zal de ervaring van het internet anders zijn en zullen er nieuwe of andere, subtiele of overduidelijke, ludieke of kritische veranderingen aan onze online omgeving opvallen. De grote hoeveelheid WIFI-netwerken die Dullaart heeft aangelegd dienen geen commerciële doeleinden, maar werken alleen als artistieke interventie.

Public Works Merciless Separation is onderdeel van Public Works: een initiatief van de stichting Kunst in het Stationsgebied in samenwerking met de gemeente Utrecht. 

Ander nieuws

#JustAsk

Wij beantwoorden je vraag
binnen 1 uurop onze Facebook pagina

Stel je vraag
Openingstijden

Ma. 12.00 - 20.00
Di. - Za. 10.00 - 20.00
Zo.12.00 - 18.00

Telefoon: 030 2437 128 - Beveiliging Hoog Catharijne (24 uur per dag bereikbaar) / 030 2346 113 - Klépierre Management (alleen tijdens kantoortijden)
> Neem contact met ons op

Top