NIKEsml

NIKE Air Max Day

Dé dag voor sneakerfans

Ondanks dat je de laatste jaren steeds meer Air Force 1 en Jordan's (met name I en IV) in het straatbeeld ziet, is Nederland wat betreft sneakers echt een Air Max land. Ben jij een beetje sneakerfan? Dan heb je vast ooit wel een paartje van dit model in je kast gehad. En niet zo gek, want de verschillende modellen Air Max zijn er ook nog eens in vele verschillende kleurencombinaties. Dus voor bijna iedereen zit er wel een goede combi bij.

Om de originele versie van deze sneaker (de Air Max 1) te eren, is 26 maart International Air Max 1 day want het iconische paartje is op deze dag in 1987 voor het eerst geïntroduceerd.

Een stukje geschiedenis
De geschiedenis van de AM1 begint zo'n 10 jaar voor de eerste release, in 1978. Dat jaar werd door Nike de eerste sneaker met de Air Technology uitgebracht; de Air Tailwind. Het toevoegen van air aan de sneaker was een ideetje van voormalig NASA ontwikkelaar Fank Rudy. Het werd "one small idea from Rudy, one giant leap for Nike".

Dan door naar 1987
Tinker Hatfield (die je misschien ook wel kent als de man achter verschillende Air Jordan modellen) ontwierp in 1987 het allereerste model. Wat vooral bijzonder was, is het "air venstertje" waar je de air bag in de zool kunt zien. Tinker was hierbij geïnspireerd door het binnenstebuiten design van Centre Pompidou. De originele AM1 "colorway" was University Red met wit en daar volgde later nog de blauw met witte versie op.

En nu, al bijna 40 jaar en vele modellen later, is het nog steeds één van de populairste streetwear modellen van Nike. In Hoog Catharijne kan je terecht bij JD Sports, Courir en de NIKE store.