Terug
I light U 1920x580

Lichtkunst! Ontdek de I-Light-U EXPO rondom Hoog Catharijne

Na de donkerste maand van het jaar wordt het weer licht in Utrecht! Tot 30 januari 2022 vindt de eerste I-Light-U EXPO in Utrecht plaats. Een expositie van nationale en internationale lichtkunstenaars in en rondom het stationsgebied.

Inspiratie, reflectie en rust

Op de plek waar wekelijks miljoenen mensen hun weg banen naar hun werk, huis, familie of vrienden, zorgt deze I-Light-U voor verlichting. Letterlijk en figuurlijk. De kunstwerken zorgen voor inspiratie, reflectie en rust in onze dagelijkse hectiek en onrust.

Rondom Hoog Catharijne vind je twee prachtige kunstwerken: CONNECTED en Failed Dawn.

CONNECTED

Het kunstwerk CONNECTED is gebaseerd op verschillende aspecten van de wetenschap en de impact ervan op ons dagelijks leven. De twee grote opblaasbare neuroncellen communiceren, verzenden en ontvangen signalen van elkaar. Dat communiceren wordt gevisualiseerd met licht, waarin te zien is dat de twee cellen op een gegeven moment met elkaar “connecten“. Het Bollendak voor de hoofdingang van Hoog Catharijne zal voor het eerst gebruikt worden als vliegend podium voor deze kunst. CONNECTED werd samen met het Zsolnay Light Festival ontwikkeld.

Failed Dawn

De tl-buis is niet iets dat je associeert met natuur en organische structuren. Het doet eerder denken aan de onpersoonlijke verlichting van menig kantoorgebouw. Ondanks het doorgaans harde, goedkope en strakke licht heeft Oscar Santillan de tl-buis gekozen als het materiaal om een woeste fontein mee te bouwen. Hij laat daarmee zien dat het mogelijk is om de sfeer en uitstraling van een materiaal compleet te veranderen. Je vindt dit kunstwerk in de plint bij het Gildenkwartier.

Er is geen vaste route, je kunt alle lichtkunstwerken zelf bewonderen door een fijne wandeling in en rondom het stationsgebied te maken. Kijk op de website van de I-Light-U EXPO voor de exacte locaties.