COVID-19 UPDATE Alleen essentiele winkels zijn open. Horeca open voor take-away.
COVID-19 UPDATE Alleen essentiele winkels zijn open. Horeca open voor take-away.
Lees meer

Onder Hoog Catharijne varen

Vanaf zaterdag 12 september 13.00 uur is de singel rond! De Utrechtse binnenstad wordt weer omsingeld door water.

Het laatste deel van de Catharijnesingel wordt deze zaterdag hersteld en met een digitale opening gevierd dat het water en groen is teruggekeerd.

In de jaren zeventig werd de singel gedempt om ruimte te maken voor de auto, maar die ‘fout uit het verleden’ is nu hersteld na jaren van slopen, bouwen en graven.

 

De herstelde singel markeert de afsluiting van de eerste fase van de transformatie van het Utrechtse Stationsgebied.

Twee gescheiden delen water zijn weer met elkaar verbonden met een vaarverbinding onder Hoog Catharijne.

Hiermee heeft Utrecht ook het eerste overdekte winkelcentrum van ons land waar je onderdoor kunt varen!

 

De opening van de singel zou eigenlijk groot gevierd worden met de hele stad, maar door de coronamaatregelen is dat helaas niet mogelijk.

Dus voor je eigen gezondheid en veiligheid wordt het digitaal gevierd, alleen en toch samen. Kijk daarom:

 

ZATERDAG 12 SEPTEMBER OM 13.00 UUR OP EMMERTJEUTRECHT.NL 

 

Tijdens deze opening kom jij er ook achter wat al die rood-witte emmertjes afgelopen in en rondom Utrecht en Hoog Catharijne deden. Want wat hebben deze emmers met de singel te maken?

Nou, álles dus. Kijk zaterdag 12 september om 13.00 uur op emmertjeutrecht.nl en het kwartje valt. En wij hopen dat jij net zoveel zin hebt om onder Hoog Catharijne door te kunnen varen als wij!

Een rondje varen of suppen of kanovaren kan vanaf 14.00 uur op 12 september waarbij we iedereen verzoeken om, ook op het water, 1.5 meter afstand te houden.

 

Hierbij nog een paar leuke tips voor singelactiviteiten die je kunt doen op 12 september en daarna:

  • Vaarkaart

Er is een nieuwe vaarkaart gemaakt door het team Havens van de gemeente Utrecht, deze kaart komt deze week op utrecht.nl/boot. Let op: kaart is in 2020 geldig, voor 2021 komt nieuwe versie via Stadsbedrijven.

  • Tentoonstelling Utrecht aan de Singel, Utrechts Archief: 11/9 t/m 10-1/2021

Verleden en heden komen samen in de kleinschalige tentoonstelling ‘Utrecht aan de Singel’. Met bewonersportretten van Iris Tasseron, een historisch panorama van de singel uit 1859 én een digitale applicatie met historisch beeld. www.hetutrechtsarchief.nl

  • Open Monumentendag Utrecht met singelwandeling: 12 september

Open Monumentendag Utrecht heeft een ‘Rondje Singel’ uitgezet met aandacht voor de geschiedenis van de singel en de monumenten in de directe omgeving. Langs de 6 kilometer lange singel komt bijna 900 jaar stadsgeschiedenis aan bod. Let op: monumenten zijn dit jaar alleen met een vooraf gemaakte reservering te bezoeken. Kijk voor het programma en reserveringsopties op www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant.

  • Tentoonstelling De Ommuurde Stad, Centraal Museum: 12-9 t/m 17-1-2021

In deze tentoonstelling is de geschiedenis van de singel en de daarbij behorende stadsverdediging te zien. Ook is het mogelijk om aan de hand van ruim 40 tekeningen van Herman Saftleven een rondje langs de singel omstreeks 1650 te maken. Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Spectrum het gelijknamige boek. www.centraalmuseum.nl / www.spectrumnonfictie.nl

  • Singelwandelingen

Er is een audiotour gemaakt door de initiatiefgroep Vergroening Singel (bewoners) en er is een Singelwandeling van 5.2 km gemaakt door de afdeling Groene Leefomgeving van de Gemeente Utrecht, beide wandelingen komen op bezoek-utrecht.nl en zijn op eigen gelegenheid te lopen.

 

Voor meer informatie over het herstel van de singel: cu2030.nl/singel 

Voor meer informatie over bezoek aan de singel: bezoek-utrecht.nl (vanaf zaterdag 12 september)